Topul celor mai indatorate mari orase din Romania
La finele anului trecut, majoritatea administratiilor municipiilor resedinta de judet aveau datorii mai mari decât în urma cu doi ani. Chiar si cele care în 2011 aproape ca au atins pragul de îndatorare 30%, de la care legea le interzice sa mai acceseze vreun credit.
In urma cu trei ani, trei municipii resedinta de judet din Romania erau pe punctul de a atinge pragul de indatorare maxim, de 30% din incasarile programate, de la care primarii nu mai pot accesa sau garanta imprumuturi. Era vorba despre Slobozia, Satu Mare si Piatra Neamt, care figurau pe 31 decembrie 2011 cu datorii de 27,5%;21,84% si 24,06%. Pe 31 decembrie 2013 insa, doua din aceste trei resedinte de judet aveau datorii usor reduse fata de situatia din 2011. Dar majoritatea dintre celelate 39 de resedinte acumulasera datorii mai mari decat in 2011.
Mai precis, din datele remise ECONOMICA.NET de catre Ministerul Finantelor Publice, doar 13 municipii resedinta de judet din 42 au reusit in perioada analizata sa isi reduca datoriile. In restul, soldul datoriei publice locale a crescut, iar in cazul a doua administratii locale acestea sunt zero.
Detalii, pe Economica