Tot mai multi angajati din textile abandoneaza munca multa pe bani putini, oricat de disperati ar fi
Oficial, peste 221.000 de salariati lucreaza acum în industria textila. În statistici, industria de profil este în permanenta cautare de oameni. În spatele ofertelor de munca se ascunde o mostra de capitalism pur-sânge: angajatorii cauta personal necalificat, dar cu profil emotional de soldat, gata sa faca performanta în conditii fizice grele, pregatiti sa lucreze adesea în picioare, de multe ori peste program si pe salarii de cel mult 800 de lei pe luna. Tot mai multi salariati abandoneaza si schimba macazul.
Industria textila – si in mod particular confectiile – continua insa sa fie un domeniu ofertant in privinta locurilor de munca vacante, mediate de agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din tara (AJOFM-uri), cu toate ca numarul angajatilor care lucreaza legal in industrie a scazut dramatic, in ultimii ani.
Potrivit statisticilor realizate lunar de ECONOMICA.NET impreuna cu ANOFM si cele mai mari site-uri de recrutare, industria textila se afla in top trei domenii care angajeaza urgent oameni, in tara.
Luna de luna, vedem acelasi numar de locuri de munca vacantate de angajatorii din industria textila. De ce?O explicatie plauzibila ar fi fluctuatia mare de personal, mai ales la nivelul posturilor de la baza organigramei, ne-au spus recrutorii Manpower, jucator de top din piata de recrutare.
Multi candidati refuza acest tip de posturi, iar o parte din cei care accepta – renunta la postul ocupat in prima luna de contract. Pe de-o parte, pentru ca munca operatorilor, croitorilor, cusatorilor, etc. este solicitanta si necesita permanent concentrare si atentie, iar pe de alta parte, programul de lucru, sistemul de lucru si remuneratia nu sunt atractive ca sa compenseze conditiile grele de munca, ne-au spus recrutorii Manpower.
Detalii, pe Economica