Transelectrica se judeca cu cea mai mare companie energetica din Norvegia, detinuta de stat. Nu a platit transportul curentului
Transelectrica, operatorul retelei nationale de transprot al energiei electrica, are de recuperat datorii de aproape 400.000 de lei de la divizia de trading a fimei Statkraft, cel mai mare producator de energie din Norvegia si unul dintre cei mai mari din Europa, detinut de statul norvegian. Compania româneasca spune ca a câstigat procesele si acum face demersurile sa încaseze banii.
Compania Statkraft Market Gmbh apare ca datornic la Transelectrica, in contul creantelor aferente serviciului de transport al energiei electrice, creante de recuperat pe cale juridica.
Statkraft Market Gmbh este o subsidiara a gigantului norvegian Statkraft, cel mai mare producator de electricitate din Norvegia si unul dintre cei mai mari din Europa (63 TWh produsi in 2017, mai mult decat productia totala a Romaniei), detinuta de statul norvegian.
Statkraft Market Gmbh este divizia de trading a grupului norvegian si, cel mai probabil, datoriile au aparut pentru ca nu a platit tarifele de transport catre Transelectrica pentru energia electrica achizitionata din Romania si vanduta la export.
Solicitati, reprezentantii Transelectrica au transmis ca este vorba intr-adevar despre creante si penalitati pentru transportul energiei electrice care fac obiectul unor dosare in instanta, pe care le-a castigat si acum asteapta sa recupereze banii.
Iata integral raspunsul Transelectrica:"Avand in vedere solicitarea dumneavoastra privind creanta datorata Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrica Transelectrica SA de catre societatea Statkraft Markets GmbH, mentionam ca trebuie avute in vedere prevederile clauzelor din contractele, inclusiv cele de confidentialitate, in care CNTEE Transelectrica SA este parte, unele dintre ele neincadrandu-se la categoria informatiilor cu caracter public.
Potrivit art. 12, alin. (1) lit. c din Legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor urmatoarele informatii: "c) informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuala ori industriala, precum si principiului concurentei loiale, potrivit legii".
Detalii, pe Economica