Tranzactia Eximbank - Banca Romaneasca: statul urmeaza sa autorizeze noua entitate, Banca Romana de Dezvoltare
Dupa ce tranzactia Eximbank - Banca Româneasca a fost parafata urmeaza stabilirea modalitatii prin care statul român va înfiinta Banca Româna de Dezvoltare. Dupa cum au explicat surse din mediul bancar pentru ECONOMICA.NET, tranzactia se va concretiza fie prin autorizarea noii banci pe scheletul Eximbank, fie prin autorizarea unei noi banci.
In cazul infiintarii Bancii Romane de Dezvoltare pe scheletul Eximbank, cel mai probabil activitatile comerciale pe care in prezent Eximbank le deruleaza vor fi transferate la Banca Romaneasca. In situatia infiintarii Bancii Romane de Dezvoltare prin autorizarea unei noi banci, activitatile specifice unei banci de dezvoltare desfasurate in prezent de Eximbank vor fi transferate la noua banca. In aceasta situatie, Eximbankul ramas si Banca Romaneasca urmeaza a fuziona.
Conform unui comunicat de presa, EximBank si National Bank of Greece au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca. Semnarea acestui accord implica insa anumite modificari in structura Eximbank.
Decizia se afla acum la Guvern. Ca urmare a finalizarii acestei tranzactii, cota de piata a EximBank va creste la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a bancii in top 10 institutii financiar-bancare din Romania.
"Ministerul Finantelor, in calitate de actionar majoritar al EximBank, a crezut de la bun inceput in potentialul extraordinar al acestui demers care, iata, vine sa incununeze preocuparea permanenta a autoritatilor romane de intarire a prezentei, a rolului si a impactului sistemic al bancilor cu capital de stat pe piata bancara locala. Avem incredere ca noua entitate va actiona ca un factor important de sustinere a cresterii economice a tarii prin suportul financiar pe care il va acorda tuturor segmentelor de piata, fie ca vorbim despre persoane fizice, sau companii", a spus Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor Publice, in comunicat.
Detalii, pe Economica