TVA de 9%, cel mai mare soc de la cota unica
TVA la alimente elibereaza peste un miliard de euro anual din mainile statului. O miza mare pentru care se lupta producatorii, comerciantii si populatia. Fiecare incearca sa castige cat mai mult, asa ca singura asteptare publica a ajuns sa fie micsorarea preturilor la raft. Exista, insa, un efect invizibil imediat, dar foarte important pe termen lung: extinderea afacerilor cu noi locuri de munca si venituri sporite. Conditia este ca, in goana dupa bani la buget, guvernul sa nu sufoce antreprenorii cu masuri toxice, asa cum a fost agresiva campanie a Antifraudei
Scaderea TVA de la 24% la 9%, de la 1 iunie, este un soc pozitiv de amploare pentru economie, cel mai mare de la introducerea cotei unice de impozitare. Deocamdata, asteptarea generala, confirmata de sondaje de opinie, este ca preturile sa fie mai mici, 87% dintre cei intervievati de CSCI sustinând acest lucru. Aceeasi cercetare arata si o perceptie negativa, 40% fiind convinsi ca guvernul va majora alte taxe pentru a alimenta golul bugetar lasat de reducerea TVA.
De altfel, mesajele din spatiul public au mers doar în aceste directii - urgenta scaderii preturilor si reducerea veniturilor bugetare -, în timp ce vocile analistilor care vorbesc despre impulsul pe care îl da relaxarea fiscala economiei s-au auzit în surdina.
Bugetul în pericol?
Imediat dupa ce guvernul a anuntat ca va reduce TVA, foarte multi au contestat-o pe motiv ca va reduce veniturile bugetului. Presedintele Klaus Iohannis, care în programul sau electoral spunea ca nivelul foarte mare al TVA este o invitatie la frauda, opozitia politica, Fondul Monetar International si Comisia Europeana au aratat ca nu este o decizie sustenabila.
Detalii, pe Capital