UE si SUA isi dau mana peste Atlantic pentru cea mai mare zona de liber schimb. Ce castiga Romania
UE si SUA au repornit negocierile pe Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii, acordul care, daca se va încheia, va duce la crearea celei mai mari zone de liber schimb din lume.
Ce ar putea insemna pentru Romania
Anul trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu SUA s-a cifrat la 2,208 miliarde de dolari, din care 1,303 miliarde USD au reprezentat exporturile romanesti. Cu un an in urma, schimburile bilaterale au fost de 1,934 miliarde de dolari, din care 1,1 miliarde USD valoarea exporturilor romanesti, trendul fiind unul pozitiv in ultimii ani. Spre exemplu, analizand schimburile comerciale dintre Romania si SUA in perioada 2008-2014, se poate remarca o revenire a exporturilor , depasind chiar volumele din anii premergatori crizei economico-financiare.
UE si-a aparat pozitia de cel mai important partener comercial al SUA, cea mai mare economie a lumii absorbind, in 2013, 16,6% din exporturile totale ale Uniunii Europene, fata de 8,5% in relatia cu China. SUA s-a clasat doar pe locul trei printre partenerii de importuri ai UE. In 2014, UE a importat din SUA in valoare de 276,69 miliarde de dolari si a exportat peste Ocean 417,8 miliarde de dolari.
Ce exportam in SUA
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), cele mai cautate produse romanesti pe piata americana au fost anul trecut tuburile, tevile, profilele tubulare din fier sau otel.
Detalii, pe Economica