Ultima moda in munca la negru: angajatorii fac lucruri trasnite
In 2012, numarul firmelor sanctionate pentru munca fara forme legale a scazut cu 40%. In joaca de-a soarecele si pisica cu inspectorii de munca, angajatorii au ajuns sa fie mai creativi ca niciodata.
Scaderea este cea mai abrupta inregistrata de Inspectia Muncii in ultimii ani. Iar motivele sunt simple si in directa legatura cu actuala legislatie a muncii, intrata in vigoare in urma cu doi ani. Prin noile norme, sanctiunile pentru companiile care angajau fara forme legale au crescut de pana la 14 ori si, poate ce i-a speriat pe cei mai multi, s-a introdus raspunderea penala in cazul angajatorilor cu peste 5 angajati depistati fara documente in regula. Iar sanctiunile au curs, anul trecut inregistrandu-se peste patru mii de dosare penale, in urma unor actiuni coordonate de Inspectia Muncii, Garda Financiara si politistii de la Directia de investigare a fraudelor.
Potrivit expertilor, domeniile cele mai vulnerabile in fata acestui fenomen sunt, previzibil, constructiile (40%-50% din total), activitatile turistice, coafura/cosmetica, transporturi, menaj, securitate si paza. De retinut, ca detaliu explicativ, ca mai toate aceste sectoare au fost puternic afectate de criza financiara, iar forta de munca angrenata a scazut proportional, ceea ce ar explica numarul mult mai mic de firme sanctionate anul trecut fata de intervalul anterior.
Mult zgomot pentru nimic?
Asadar, toate merg ca unse, iar munca la negru este ca si eradicata. Evident, gresit. In cuvintele lui Catalin Tacu, inspector adjunct in cadrul ITM Iasi, „dupa ce s-a introdus raspunderea penala, la nivelul judetului am depistat 12 astfel de situatii. Dintre aceste 12 sesizari, am primit solutii de la Parchet doar pentru sase: 5 cu neinceperea urmaririi penale si una pentru neinceperea urmaririi si aplicarea unei sanctiuni administrative de 100 de lei“. La Valcea, seful ITM a declarat ca nici macar intr-un singur caz nu a fost dispusa inceperea urmaririi penale.
Totusi, scaderea vizibila a muncii la negru este o realitate, confirma Marilena Balabuti, de la ITM Bucuresti. Iar angajatorii sunt, astazi, mai speriati ca niciodata. Si automat, mai inventivi (in caseta din stanga-jos se regasesc cateva dintre metodele mai mult sau mai putin originale de eludare a legii, unele vechi de cand lumea, altele proaspat aparute).
Detalii, pe Capital