Ultima prognoza la culturile de iarna: avem a doua cea mai mare scadere din UE a productiei la grau
Culturile de iarna nu sunt în cele mai bune conditii, indica ultima prognoza a Comisiei Europene. Institutia estimeaza ca fermierii ar putea obtine în medie 4,5 tone de grâu la hectar, cu 5,4% mai putin decât anul trecut. România ar putea avea astfel a doua cea mai mare scadere a randamentului la aceasta cultura, dupa Spania pentru care se prognozeaza un minus de 16 procente.
Romania ar putea raporta a doua cea mai mare scadere a randamentului la productia de grau de toamna, dupa Spania, indica ultima prognoza realizata de Comisia Europeana care estimeaza pentru tara noastra un minus de 5,4% fata de anul trecut, pana la 4,5 tone la hectar. Aceasta in contextul in care, majoritatea statelor europene asteapta o productie mult mai buna decat in 2018, media fiind de plus 7,1%, pana la 5,8 tone la hectar.
"In ciuda surplusului aproape normal de apa din aceasta iarna, culturile de iarna sunt intr-o stare proasta din cauza campaniei de semanat. In toamna, solul uscat a dus la semanari intarziate si la aparitia lenta a plantei, ceea ce a dus la culturi subdezvoltate si slabe", se arata in ultima prognoza realizata de catre Comisia Europeana.
O scadere similara cu cea de la grau este asteptata si la orz (mius 5,8%), astfel ca fermierii romani ar putea obtine in medie 4,8 de tone la hectar. Media in UE este de 6 tone la hetar, cu 9,6% mai mult decat in 2018, dar sunt asteptate scaderi mari, de minus 16 si respectiv minus 10% in Spania si respectiv Polonia.
Cea mai mare scadere s-ar putea raporta insa la triticale, de minus 12% fata de 2018, pana la 3,8 tone la hectar. Comparativ cu celelalte state UE, scaderea este insa a doua, dupa Spania in cazul careia se estimeaza o diminuare a randamentului cu 20%.
Detalii, pe Economica