Un antreprenor roman face microsere cu telecomanda pentru acasa. Ruleaza, deja, peste un milion de euro din microplante
Un antreprenor român, care a condus în ultimii cinci ani prima ferma de microplante din România, a început sa creeze si sa produca primele microsere verticale inteligente dezvoltate la nivel local. Are în plan sa constituie cea mai mare retea de ferme verticale inteligente din estul si centrul Europei si sa lanseze un model de microsera inteligenta pentru acasa.
Tudor Cristian Alexandru (29 de ani) este un inginer horticultor care a pornit pe drumul antreprenoriatului in 2014, cu aproximativ 30.000 de euro de la banci si visul de a reusi cu un tip de ferma nemaintalnit in Romania. Acum, din afacerea sa cu microplante (o categorie de legume cum ar fi broccoli, ceapa, ridiche, sfecla rosie etc., sub forma unor plante tinere, bune de consumat) pe care le cultiva in localitatea Gorgota din judetul Prahova, ruleaza peste un milion de euro, are 25 de angajati, 4.000 mp de suprafata cultivata si peste un milion de microplante produse.
Mai mult, din 2018, alaturi de alti doi parteneri (Zorzonel Constantin si Mustea Ioan), Tudor s-a lansat intr-o afacere conexa, respectiv productia si distributia de microsere inteligente, avand in plan construirea unui astfel de echipament pentru consumatorul casnic. Conform viziunii omului de afaceri, in viitorul apropiat orice roman isi va putea planta singur microplantele intr-o minisera controlata prin telecomanda.
De la microplante la microsere
"Este prima companie (Microsera Technologies SRL - n. red.) din Romania care creaza si produce sere verticale inteligente. Fondata in 2018 din pura pasiune pentru tehnologie, viziunea noastra este de a construi cea mai mare retea de ferme verticale inteligente din estul si centrul Europei", anunta antreprenorul care se gandeste pentru viitor la o microsera pentru acasa. "Avem in plan si o microsera pentru acasa, dar acest lucru va veni un pic mai tarziu in viitor, dupa consolidarea solutiilor profesionale. Trebuie sa realizam o miniaturizare si o standardizare care sa permita productia de masa si niste costuri accesibile", explica pentru ECONOMICA.NET Victor Potra, director de marketing Fresh Microgreens SRL, compania care se ocupa de productia de microplante. "Producatorul acestor echipamente este Microsera Technologies SRL, partenerul nostru pentru dezvoltare tehnologica. Ei furnizeaza echipamentele, noi furnizam rasadurile care sunt cultivate", spune directorul de marketing.
Detalii, pe Economica