Un Craciun mai scump pentru romani. Cu exceptia carnii de pui, totul costa mai mult
Sarbatorile din acest an vin cu preturi mai mari fata de anul trecut la majoritatea produselor de baza. Totul porneste de pretul de producator influentat de fluctuatiile pietei europene. Singurul produs pe un trend descendent este carnea de pui.
In materie de preturi, Craciunul din acest an se anunta unul mult mai scump, avand in vedere ca principalul produs cumparat in aceasta perioada-carnea de porc- este mult mai scump la poarta fermei. Din cauza pestei porcine africane care afecteaza atat Romania, dar mai ales statele din Asia care sunt mari producatoare, deficitul din piata este extrem de mare, iar preturile sunt cu peste 40% mai mari fata de perioada similara a anului trecut. Pretul mediu al carnii de porc la poarta fermei a depasit, pentru prima data in ultimii patru ani, pragul de 2 de euro kilogramul.
Pret mai mare la oua
Mai mult costa si ouale al caror pret a crescut constant de la inceputul acestui an si accelerat in ultima luna. Conform ultimelor date disponibile ce dateaza din 2.02.2012, pretul de la poarta fermei pentru 100 de kilograme de oua a ajuns la 125,14 euro, cu 8% mai mult decat in perioada similara a anului trecut si ccu 7,3% peste ultima luna.
Majorarea de pret din Romania este mult peste cresterea medie din UE, unde costul mediu pentru 100 de kilograme de oua este de 140,39 de euro, cu 3,3% mai mult decat in perioada simailaraa a lui 2018. Cu toate acestea, fermierii romani au printre cele mai mici preturi dintre statele membre, cel mai ieftin fiind in Estonia (107,8 euro).
Si laptele este mai scump
Ianuarie 2018 a marcat atingerea unui pret maxim ai ultimilor cinci ani la laptele livrat de ferme, indica datele Comisiei Europene. Suta de kilograme ajunsese atunci la 32,1 euro, prag care nu a mai fost atins anul acesta. In luna ianuarie cand in mod traditional pretul laptelui este mai mare, costul mediu a fost de 31,46 euro suta de kilograme, dupa care preturile au inregistrat un trend descendent pana in octombrie cand livrarile s-au facut la o medie de 31,6 euro suta de kilograme. Conform ultimelor date disponibile, pretul a ajuns la 31,7 euro, cu 4% mai mult decat in 2018 si 6,3% peste nivelul inregistrat cu o luna in urma. Avem astfel a patra cea mai mare crestere de pret anual din UE, media intre statele membre fiind de 35 de euro, cu 3% mai putin decat in perioada similara a lui 2018.
Detalii, pe Economica