Un model vechi de 1.000 de ani: gentrificarea si modernizarea oraselor Romaniei
Gentrificarea reprezinta fenomenul prin care cladirile din anumite zone se modernizeaza sau apar unele noi, iar locuitorii sunt în general înlocuiti de unii mai tineri, mai bogati si de alta conditie sociala. Unul dintre primele locuri din Bucuresti modificat de gentrificare e Centrul Vechi al Bucurestiului, majoritar schimbat si din punctul de vedere al cladirilor si al oamenilor care locuiesc sau frecventeaza zona. Avantaj, dezvoltarea orasului. Risc? Adâncirea tribalizarii societatii.
Iar fenomenul nu e nou. In secolul XV, cand Constantinopolele a fost cucerit de turci, era deja un oras format din mici orasele, inconjurate de ziduri, fiecare cu particularitatile sale. Zona venetiana, cea genoveza sau pisana, formau comunitati aproape separate, care se intalneau in marile piete, langa biserici sau in zonele publice. Si nu e singurul exemplu. Orasul Acra din Israel a fost 100 de ani capitala cruciatilor, dupa caderea Ierusalimului. Orasul a fost cucerit de mamelucii egipteni in 1291 si era ca si Constantinopole impartit in orasele protejate de ziduri. Templierii, Ioanitii, venetienii, genovezii si pisanii aveau fiecare locul lor, alaturi de evrei si arabi, iar luptele intre factiuni erau destul de dese.
Prezentul aduce cu sine proiecte imobiliare mixte, mai toate inconjurate de ziduri si protejate. In putine, precum Avalon Estates sau One Floreasca City pot intra cei straini de cartier, gratie parcurilor (in Avalon) si centrului de retail din One Floreasca City.
„Asistam la o schimbare de generatie. Orasele cresc prin atragerea locuitorilor din jurul lor nu numai in Romania, ci si in restul lumii. Parintii mei si generatia lor aveau bucatarii mari. Acum proiectam bucatarii mai mici pentru ca gatim mult mai putin. Se dezvolta, in schimb, cultura sharingului. Oamenii vor sa traiasca bine, dar impreuna. Cartierele trebuie gandite sa functioneze precum o comunitate auto-suficienta si auto-sustenabila”, spune Maggie Kitshoff, director proiecte rezidentiale Prime Kapital.
In Romania, gentrificarea a aparut tarziu, prin anii 2003-2005, dar majoritatea sociologilor sustin ca a fost artificiala, bazata doar pe acumulare de capital si proprietati, si, in mare masura, cu aspecte grave de ilegalitate. Condamnarile din diferitele dosare in care au fost implicati oficialii ANRP, lista destul de lunga de oameni politici si functionari inchisi sau macar anchetati din cauza abuzurilor asupra drepturilor de proprietate stau marturie.
Tot in numele gentrificarii vechile cartiere isi pierd din vechea esenta, apar cladiri de birouri, malluri sau blocuri noi, care cresc valoarea tuturor proprietatilor din zona si in locul locuitorilor traditionali apar altii, cu venituri si pretentii mai mari, care formeaza clasa medie despre care se vorbeste atat.
Detalii, pe Economica