Home / Stiri financiare / Un nou minim istoric la bursa pentru Digi. De ce scad actiunile celei mai mari firme de comunicatii fixe din Romania

Un nou minim istoric la bursa pentru Digi. De ce scad actiunile celei mai mari firme de comunicatii fixe din Romania

Un nou minim istoric la bursa pentru Digi. De ce scad actiunile celei mai mari firme de comunicatii fixe din Romania

Titlurile Digi Communications, compania mama a RCS & RDS, au atins joi, la BVB, un minim de 27,45 de lei pe actiune, cea mai scazuta valoare de la listarea companiei, în mai 2017. Actiunile Digi au pierdut 31,5% din valoarea de debut, de 40 de lei, la care a avut loc oferta publica initiala, în mai 2017. Digi Communications a ajuns, astfel, la o capitalizare de piata de 2,75 miliarde de lei.

Una dintre cauzele pentru care actiunile operatorului se afla pe un trend descendent este ca piata telecom a ajuns la saturatie, mai ales pe segmentul voce, unde nu mai exista cresteri, iar companiile se straduiesc sa atraga clienti una de la cealalta, prin portare.  

Potrivit analistului in telecomunicatii Nicolae Oaca, singurul domeniu de crestere pe piata comunicatiilor electronice a ramas internetul, fix si mobil. "Daca la internetul la punct fix, RCS&RDS sta foarte bine, cel mai bine, are viteze foarte mari si acoperire foarte buna in tara (aproape 5 mililioane de locuinte conectate la fibra optica), la internetul mobil nu sta chiar asa de bine - au avut si ghinionul ca au intrat ultimii pe piata. In anul 2006 au luat licenta 3G - frecvente in partea de sus a spectrului (2,1 GHz) unde propagarea este mai slaba. Aceasta a insemnat investitii mari. Chiar si ANCOM a recunoscut acest «handicap» competitional si i-a acordat in anul 2012 un bloc (...) in banda de 900MHz".

In contextul in care piata este saturata, iar Digi are nevoie de investitii mari, o alta problema a companiei o reprezinta, potrivit lui Oaca, numarul de angajati, mare comparativ cu ceilalti jucatori din piata.

"Daca ne uitam la structura de personal, se pare ca este cel mai «stufos» operator de pe piata, cu peste 10.000 de angajati. Ceilalti operatori - Telekom se straduieste de ani de zile «sa slabeasca», a ajuns pe la vreo 6.000 de angajati in partea de fix. Pe partea de mobil nu au foarte multi angajati, circa 1.000. Vodafone si Orange au circa 3.000 de angajati (fiecare)", a explicat Oaca pentru ECONOMICA.NET.

La randul sau, Ovidiu Dumitrescu, analist si director general adjunct Tradeville, considera ca, intr-o oarecare masura, scaderile pe care actiunile Digi le inregistreaza au si o explicatie de natura financiara: "Modelul de afaceri in industria in care opereaza DIGI implica un grad de indatorare destul de mare, raportat la totalul activelor companiei. In conditiile in care Rezerva Federala americana creste costul capitalului in SUA si, implicit, baza de la care se stabilesc costurile imprumuturilor la nivel mondial, iar BNR a trecut si ea printr-un episod de majorare a ratelor dobanzilor, este normal ca aceste companii care au in bilant un sold mare al datoriilor sa aiba de suferit la nivelul pretului in piata al actiunilor".


Detalii, pe Economica

vineri, 24 august 2018, 1422 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 13.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile