Home / Stiri financiare / Un patron de ferma acuza: Statul a ucis 300.000 de porci desi stia de doi ani ca sunt mistreti infestati care pot raspandi pesta

Un patron de ferma acuza: Statul a ucis 300.000 de porci desi stia de doi ani ca sunt mistreti infestati care pot raspandi pesta

Un patron de ferma acuza: Statul a ucis 300.000 de porci desi stia de doi ani ca sunt mistreti infestati care pot raspandi pesta

Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, ferma cu peste 19.000 de porci, sustine ca virusul pestei porcine a intrat în fermele din România de la porcii mistreti din Ucraina si ca a avertizat Ministerul Agriculturii despre acest lucru înca din 2016.

"Peste 300.000 de porci ucisi de catre ANSVSA in contrapartida cu 130.000 de mistreti in toata tara. Merita afacerea?", este intrebarea retorica a lui Dimitrie Musca, directorul general  al Combinatului Agroindustrial Curtici, care acuza autoritatile ca nu au luat masurile necesare pentru a preveni intrarea virusului pestei porcine africane (PPA) in tara.

Acesta sustine, printr-un comunicat, ca a sesizat inca din 2016 Presedintia si Ministerul Agriculturii de pericolul reprezentat de porcii mistreti bolnavi de pesta porcina africana veniti din Ucraina. "Cauza principala a acestei boli o reprezinta mistretul. In tara noastra, PPA a patruns prin intermediul mistretilor din Ucraina. Literatura de specialitate spune ca aceasa boala puternic infectioasa creeaza in 10% dintre mistreti forme de rezistenta, astfel mistreti bolnvi sau trecuti prin boala raman purtatori si eliminatori de virus peste 400 de zile", spune directorul.

"Inca din anul 2015 autoritatile au fost avertizate de pericolul pestei porcine africane , de catre Uniunea Europeana. A.N.S.V.S.A. nu a facut altceva decat sa omoare porcii domestici si sa dezinfecteze focarul, in loc sa preintampine aparitia focarelor , sa creeze cordoane de protectie.", mai spune acesta.

Alte ipoteze

Potrivit unei analize realizate de Jose Manuel Senchez-Vizcaino, expert al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor, factorii de risc cei mai importanti in cazul pestei porcine africane sunt importurile ilegale de porci vii si produsele din carne de porc precum si biosecuritatea scazuta in exploatatiile de crestere a porcilor.

Potrivit Agerpres, acesta a fost prezent in Romania, in perioada 20 - 21 august, la o intalnire pe tema PPA, la care au participat conducerea Autoritatii, specialisti din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala si reprezentanti ai asociatiilor din industria carnii de porc.

"Principalele probleme in ceea ce priveste PPA sunt fermele cu biosecuritate slaba (cu animale crescute in aer liber, cu posibilitate de miscare si in afara padocurilor, in curte), procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzator, ceea ce creeaza probleme in transabilitate, controlul scazut al miscarii animalelor si al dezinfectiei vehiculelor de transport", arata analiza expertului Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor.

 


Detalii, pe Economica

miercuri, 29 august 2018, 222 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 11.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile