Una din trei companii cu profit in 2016 a redirectionat 20% pentru proiecte in beneficiul societatii
Una din trei companii care au realizat profit în anul 2016 a ales sa investeasca în cauze sociale, redirectionând 20% din impozitul pe profit catre proiecte derulate în beneficiul societatii, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la solicitarea Salvati Copiii România.
Potrivit unui comunicat al Organizatiei Salvati Copiii transmis, marti, AGERPRES, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit aceasta parghie, de a sprijini cauzele sociale prin redirectionarea unei parti din impozitul pe profit.
Statistica ANAF, furnizata Organizatiei Salvati Copiii Romania, mai arata ca putin sub 10% din cuantumul total al impozitului pe profit a fost folosit pentru finantarea unor proiecte neguvernamentale: din suma totala de 14.874.025.092 lei, reprezentand valoarea impozitului pe profit in 2016, doar 1.213.199.623 a fost redirectionat prin prevederea 20%.
Potrivit sursei citate, in anul 2015 137.909 de societati comerciale au realizat profit, potrivit ANAF. Dintre acestea, 21%, adica 28.545, au inregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totala directionata fiind de peste 554 de milioane de lei.
Desi numarul companiilor care au inteles importanta redirectionarii a 20% din impozitul pe profit catre cauze sociale a crescut in ultimii ani, nu toate companiile au apelat la acest instrument crucial pentru programele pe care organizatiile neguvernamentale le deruleaza in folosul celor mai stringente nevoi ale societatii.
'Una dintre mizele majore pentru care Salvati Copiii militeaza este aceea a responsabilitatii sociale. Numai implicarea si asumarea colectiva pot genera schimbari in bine ireversibile, de felul celor care sunt in beneficiul tuturor. Ne bucura sa vedem ca si companiile din Romania au inceput sa inteleaga cat de importanta este sprijinirea cauzelor sociale, pentru ca ea se converteste, de fapt, intr-o investitie in societate. Sprijinirea programului de reducere a mortalitatii infantile pe care Salvati Copiii il implementeaza de sapte ani deja inseamna o investitie atat in sistemul de sanatate, cat si in viitorul copiilor nascuti prematur', a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, citata in comunicat.
Detalii, pe Economica