Home / Stiri financiare / Uriasul proiect de un miliard de euro prin care Romania 'isi vinde vantul' Olandei, scos de la naftalina

Uriasul proiect de un miliard de euro prin care Romania 'isi vinde vantul' Olandei, scos de la naftalina

Uriasul proiect de un miliard de euro

Un studiu publicat recent pe site-ul Directoratului pentru Energie al CE readuce în actualitate unul dintre proiectele transfrontaliere europene în domeniul energiei regenerabile si anume investitia de un miliard de euro în doua parcuri eoliene gigantice din România, care ar urma sa produca electricitate transferata statistic Olandei, pe baza unei scheme de sprijin a Guvernului de la Haga.

Luna trecuta, pe site-ul Directoratului pentru Energie al Comisiei Europene, aparea un studiu, elaborat in luna iulie. Denumirea: “Sprijin pentru dezvoltarea cadrului de evaluare, identificare, selectie, eligibilitate si sprijin pentru proiecte transfrontaliere in domeniul energiei regenerabile in cadrul Connecting Europe Facility”

Lucrarea, care a fost facuta pentru Comisia Europeana, al carei logo il are de fapt si pe coperta, contine inclusiv studii de caz referitoare la proiecte transfrontaliere. Iar, printre ele, un proiect care priveste Romania, si care a facut multa valva in trecut, pe care lumea il credea abandonat insa.

Despre ce este vorba

Proiectul se refera la posibilitatea ca Guvernul olandez sa subventioneze  investitorii  in energie regenerabila care se califica la schema de sprijin din Olanda (subventia se acorda prin sistemul feed-in tarrif) pentru capacitati instalate in Romania. Aceasta capacitate aditionala “se numara” insa la Olanda, nu la Romania, in condtiile in care tara nu si-a indeplinit tinta de regenerabile pentru anul 2020, iar Romania a depasit-o.

Ideea este ca Olanda sa-si atinga astfel tinta cu costuri cat mai mici (investitorii trebuie sa dovedeasca faptul ca este mai ieftin sa pui regenerabile aici decat in Olanda, pentru a primi bonusul de la Guvernul olandez), iar ulterior, statistic, energia  prdusa in Romania si injectata in retea este transferata Olandei, indiferent unde se consuma.

Agentia care se ocupa de astfel de proiecte in Olanda, (Netherlands Enterprise Agency RVO) a prezentat proiectul, pe baza unui studiu de prefezabilitate si arata ca proiectul ar fi fezabil. Modelarea arata ca, pentru a se califica la schema de sprijin a Guvernului olandez, noil capacitati in regenerabile instalate in Romania trebuie sa “scoata” un pret sub plafonul de 50 de euro/MWh, pentru a fi mai ieftine decat cele de acasa, dar agentia spune ca Romania are un potential de energie ieftina din surse regenerabile care ar asigura in final un cost sub 50 de euro MWh.

Ce castiga Romania? O crestere a puterii instalare in regenerabil, fara vreo schema de sprijin daca se face proiectul, plus noi locuri de munca si cam atat, pentru ca proiectul nu este vreo mare inovatie tehnologica.  

Detalii, pe Economica

luni, 09 decembrie 2019, 266 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile