Home / Stiri financiare / Va mai scoate cineva gazele din Marea Neagra? Impozitul platit de petrolisti ar putea creste la 80%, deducerea scade la jumatate

Va mai scoate cineva gazele din Marea Neagra? Impozitul platit de petrolisti ar putea creste la 80%, deducerea scade la jumatate

Va mai scoate cineva gazele din Marea Neagra? Impozitul platit de petrolisti ar putea creste la 80%, deducerea scade la jumatate

Un proiect de amendament pus pe masa senatorilor din prima comisie parlamentara care a decis asupra cererii de reexaminare a legii offshore complica si mai mult viitorul extractiei gazelor din Marea Neagra, în încercarea de a maximiza veniturile statului din exploatarea resurselor: taxele introduse în legea deja adoptata, considerate oricum împovaratoare de petrolisti în absenta unui sistem de deduceri a investitiilor de miliarde facute în explorare, cresc pâna la 80%, de la 50%, initial. Iar deducerea scade la jumatate, de la 60% la 30%, în conditiile în care interpretarea actuala, care nu a fost clarificata, este ca ea nu se aplica oricum acestor cheltuieli, aspect care urma sa fie clarificat dar înca este neclar.

Legea offshore, vitala pentru exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagra, adoptata de Parlamet si trimisa de presedintele Iohannis la reexaminare in Parlament, a intrat acum doua zile in dezbarea primei comisii: cea de buget a Senatului. Comisia a dat aviz de respingere a cererii de reexaminare si a decis ca legea trebuie sa ramana in varianta initiala.

Totusi, potrivit unor surse care au participat la sedinta Comisiei, senatorilor li s-a inmanat un amendament de modificare care, in loc sa simplifice legea in sensul clarificarii sistemului de deduceri de taxare, asa cum a anuntat de altfel si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, creste si mai mult povara fiscala pentru companiile petroliere care urmeaza sa scoata gazul din mare, in conditiile in care chiar si taxele din forma initiala a legii au fost considerate de petrolisti prea mari. Petrolistii, care urmau sa ia decizia finala de exploatare a zacamintelor, au spus atunci ca noul sistem de taxare ii indeparteaza de o decizie favorabila in acest sens.

Nu stim din partea carei institutii a statului a venit aceasta hartie, si nici daca va fi ulterior luata in calcul in celelalte comisii prin care va trece legea. Cel mai probabil raportul Comisiei de Buget din Senat, cand va fi redactat, va arata daca acest amendament a fost acceptat si va fi luat in discutii sau nu mai departe. Insa el creste substantial nivelul taxelor pe care companiile petroliere trebuie sa le plateasca, iar forma in care este redactat arata ca autorii sunt pe deplin familiarizati cu sistemul de taxare impus prin legea deja adoptata de Parlament

Primul aspect care trebuie semnalat. Daca in forma legii trimisa la promulgare, statul garanta o deducere a cheltuililor cu operatiunile offshore de 60% din valoarea impozitului suplimentar care trebuie platit, in acest amendament procentul scade la jumatate, 30%.

Companiile asteptau o clarificare a bazei de calcul pentru aceasta deducere de 60%, in conditiile in care legea este neclara si se intelege ca substantialele cheltuieli de explorare (1,5 miliarde de dolari cheltuite pana acum de ExxonMobil si Petrom) nu vor fi luate in calcul la aplicarea deducerii. Acum, este posibil ca acest procent sa scada la 30%.

Nivelul deducerii este un element extrem de important in decizia finala de investitie. Potrivit unor voci din industrie, Exxon si Petrom ar urma sa mai cheltuiasca undeva la 4 miliarde de dolari in perimetrul Neptun Deep, pe langa cele 1,5 miliarde investite deja. Iar la nivelul celor trei blocuri acum aflate in explorare se vorbeste despre o suma totala de circa 6 miliarde investitii inainte de a incepe exploatarea.

Detalii, pe Economica

vineri, 14 septembrie 2018, 223 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 09.45
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile