Vesti bune pentru pacienti: de la 1 iulie creste valabilitatea unor bilete de trimitere si numarul serviciilor de care pot beneficia la medic
De la 1 iulie 2019 creste valabilitatea unor bilete de trimitere la 90 de zile, de la 30 de zile - 60 de zile, cât e acum, si se dubleaza numarul de zile de îngrijiri la domiciliu de care pot beneficia românii asigurati la Sanatate, potrivit unui proiect de Ordin comun al Ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, consultat de Economica. De asemenea, creste finantarea pentru medicina de familie, iar oamenii care sunt asigurati la Sanatate vor avea dreptul la noi servicii medicale, decontate de Casa de Asigurari, în spitalizare de zi, arata proiectul de act normativ.
CNAS a pus in dezbatere publica proiectul de Ordin al Ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru prelungirea aplicarii prevederilor Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2018 a Hotararii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2018 – 2019, precum si pentru modificarea si completarea acestuia.
Economica va spune ce noutati aduce proiectul de Ordin pentru pacienti si medici, de la 1 iulie:
Vesti bune pentru pacienti:
Incepand cu semestrul II al anului 2019, pentru toate bolile cronice, biletele de trimitere pentru specialitatile clinice si pentru ingrijiri paliative au valabilitate de pana la 90 de zile calendaristice, potrivit proiectului de Ordin antementionat.
Incepand cu semestrul II al anului 2019, pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice este de pana la 90 zile calendaristice.
In prezent, valabilitatea biletelor de trimitere variaza, de regula, intre 30 de zile si 60 de zile, functie de mai mai multe criterii, printre care se numara boala cronica a pacientului si tipul investigatiei recomandate. In doar cateva situatii punctuale, biletul e valabil 90 de zile.
Pacientii vor avea dreptul la un numar mai mare de zile de ingrijiri la domiciliu
Incepand cu semestrul II al anului 2019 creste numarul de zile de ingrijiri la domiciliu de care poate beneficia un asigurat, respectiv de la 90 de zile, la 180 de zile, se arata in proiectul de act normativ.
Romanii vor putea beneficia, in regim de spitalizare de zi, de noi servicii medicale, decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, de la 1 iulie:
Evaluarea si tratamentul anemiei prin carenta de fier cu fier injectabil intravenoss;
Endoscopie digestiva inferioara cu sedare, fara biopsie - colonoscopie flexibila pana la cec;
Endoscopie digestiva inferioara fara sedare, fara biopsie - colonoscopie flexibila pana la cec;
Endoscopie digestiva inferioara fara sedare, cu polipectomie si biopsie - colonoscopie flexibila pana la cec;
Endoscopie digestiva inferioara cu sedare, cu biopsie - colonoscopie flexibila pana la cec;
Endoscopie digestiva inferioara fara sedare, cu biopsie - colonoscopie flexibila pana la cec;
Endoscopie digestiva inferioara cu sedare, fara biopsie - colonoscopie flexibila pana la flexura hepatica;
Endoscopie digestiva inferioara fara sedare, fara biopsie - colonoscopie flexibila pana la flexura hepatica;
Endoscopie digestiva inferioara cu sedare, cu polipectomie si biopsie - colonoscopie flexibila pana la flexura hepatica;
Endoscopie digestiva inferioara fara sedare, cu polipectomie si biopsie - colonoscopie flexibila pana la flexura hepatica;
Endoscopie digestiva inferioara cu sedare, cu biopsie - colonoscopie flexibila pana la flexura hepatica;
Endoscopie digestiva inferioara fara sedare, cu biopsie - colonoscopie flexibila pana la flexura hepatica.
Detalii, pe Economica