Vesti proaste din agricultura: Productia de grau va scadea pana la nivelul de acum cinci ani. Randamente cu mult sub medie
Un hectar cultivat cu grâu va aduce anul acesta fermerilor români, în medie, doar 3,8 tone, adica cu aproximativ 14% sub media ultimilor cinci ani, arata estimarile Departamentului pentru Agricultura. Productia totala se va diminua însa cu 3,5% datorita cresterii suprafetelor cultivate.
Seceta ii va lovi grav anul acesta pe fermieiri romani care au mizat pe cultura graului, productia la hectar fiind estimata la minimul ultimilor sase ani, indica ultimele date ale Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA) coroborate cu cele ale Comisiei Europene. Avem insa cea mai mare suprafata cultivata din ultimii zece ani. Mai exact, USDA estimeaza pentru Romania o productie de 3,8 tone la hectar, cu 10,4% mai putin decat spune Comisia Europeana ca s-a produs in 2019 si cu 13,6% raportat la media ultimilor cinci ani. In ultimii ani, un randament similar s-a inregistrat in 2015 (3,78 de tone la hectar).
Avem cea mai mare suprafata cultivata
Conform estimarilor, productia totala va fi insa cu doar 3,5% sub cea a anului trecut, adica 8,3 milioane de tone, urmare a cresterii suprafetei cultivate la aproximativ 2,2 milioane de hectare. "Suprafata mare cultivata cu grau este atribuita partial declinului culturii de rapita. Randamentele sunt mai scazute din cauza vremii secetoase continue in majoritatea Romaniei si in special in judete productive din regiunile de sud-est si de est. Cresterea potentiala a productiei in alte regiuni nu va compensa aceste reduceri. Se estimeaza ca randamentele medii ale graului vor scadea cu 8%", se arata intr-un raport USDA.
Cresc importurile
In ceea ce priveste balanta comerciala cu grau, USDA se asteapta la un plus de 10% al importurilor (extra si intra comunitare) in anul de marketing 2019/2020 (care se termina in iunie 2020), in timp ce exporturile ar putea ramane la un nivel similar cu cel din anul de marketing anterior( care a inceput in iulie 2018), pe fondul scaderii productiei si cresterii necesarului intern.
Detalii, pe Economica