Viata dupa 15 mai. Reguli noi pentru firmele cu probleme si cele deja in insolventa: termene schimbate, praguri modificate,fara executari silite
Proiectul de lege care va reglementa practic viata sociala si economica de dupa 15 mai, când expira starea de urgenta se ridica si începe starea de alerta, contine si un capitol special dedicat insolventei. Sunt modificari substantiale, care vizeaza termenele si pragurile specifice procedurilor de preinsolventa si insolventa. Debitorii, mai ales cei care sunt afectati direct de masurile luate de autoritati în contextul pandemiei de Covid 19, beneficiaza de masuri favorabile. Printre altele, executarea silita pe creantele curente se suspenda, iar cererile de insolventa pe numele firmelor afectate direct de masurile administrative anti COVID 19 se vor putea introduce doar în conditii mult mai restrictive. Planurile de reorganizare se prelungesc cu pâna la 5 ani, iar datoria minima pentru care poate fi ceruta insolventa creste la 50.000 de lei. Creditorii nu pot formula cerere înainte de a demonstra, cu acte, ca au încercat sa încheie cu debitorul o conventie de plata.
Una dintre principalele masuri vizeaza suspendarea pe perioada starii de alerta a termenului de 30 de zile din momentul aparitiei starii de insolventa in care debitorii trebuie sa declare la Tribunal aceasta stare. In al doilea rand, prin suspendarea aplicarii tezei finale a articolului 5, punctul 72, din legea 85/2014, a Insolventei, se da posibilitatea declararii insolventei si firmelor care au datorii mai mari de 50% din total catre Fisc.
De asemenea, in cazul debitorilor afectati de masurile administrative luate de catre autoritati in contextul pandemiei de Covid 19, pragul de la care le poate fi ceruta insolventa si de la care ei insisi isi pot cere insolventa creste de la 40.000 de lei la 50.000 de lei.
Mai mult, in cazul firmelor care si-au inchis total sau partial activitatea din motivele expuse mai sus, creditorii pot solicita insolventa doar "dupa incercarea rezonabila, dovedita cu inscrisuri comunicate intre parti, de incheiere a unei conventii de plata".
Nu in ultimul rand, se suspenda posibilitatea executarii silite pe creantele curente ale firmelor in insolventa.
Detalii, pe Economica