Viata fara cash e scumpa. Ce comisioane cer bancile la tranzactiile cu cardul
Cash-ul e scump, ne spun bancile. Dar nici viata fara cash nu e ieftina. Lucru vizibil din comisioanele pe care bancile le cer de la firme pentru orice plata facuta cu cardul.
Spre exemplu, la articolele foarte sensibile la pret sau cu preturi maximale, cum este cazul tigarilor, vanzatorul ar putea sa iasa cu profitul foarte sifonat daca incaseaza prin POS. In timp ce vanzatorul care isi permite, trece costurile mai departe la cumparator.
Guvernul vrea sa taie din comisioanele interbancare
Guvernul are in plan limitarea comisioanelor de interbancare pentru platile cu cardul. In momentul in care un client plateste cu cardul la magazin, banca ce detine POS-ul instalat la respectivul comerciant plateste 1% sau mai mult din valoarea tranzactiei catre banca ce a emis cardul cu care este facuta plata.
Proiectul de OUG prevede limitarea acestui comision la 0,2%-0,3%, in functie de tipul cardului (debit sau credit).
Nivelul de 1% al comisionului a facut ca pana acum activitatea de emitere a cardurilor sa fie profitabila. Dincolo de diferitele taxe de administrare pe care le percep bancile comerciale, de fiecare data cand clientul facea o plata la magazin de 200 de lei, spre exemplu, la banca emitenta mergeau 2 lei.
Tranzactiile la comerciant prin POS sau on-line cu cardul de debit nu presupun plata la vedere a unor comisioane. Totusi, costuri cu aceste tranzactii exista, si bancile trebuie sa isi recupereze efortul financiar si sa faca si profit.
Nici viata fara cash nu e ieftina
Astfel, bancile ofera servicii de acceptare a platilor prin electronic point of sale la comercianti contra unei chirii lunare pentru aparat si a unui comision pentru fiecare tranzactie in parte. Si nivelul acestor comisioane nu este deloc mic in cazul celor mai mari banci.
BCR, cea mai mare banca din sistem, cere comerciantului un comision de 2,5% din fiecare plata la POS. Din acest comision, 1 pp este platit bancii emitente a cardului cu care se face plata.
Cum BCR este si unul dintre cei mai mari emitenti de carduri din Romania, sansele sunt ca intregul comision sa ramana la BCR intr-un numar de tranzactii.
Pe langa acest comision, comerciantul mai plateste bancii si 50 de lei pentru chiria aparatului.
Pentru firmele care vand produse si servicii on-line comisionul de procesare este de 4% din valoarea tranzactiei!. Din 100 de lei platiti pentru un produs, 4 lei merg la banca, care, eventual, da un leu mai departe bancii emitente a cardului cumparatorului. Inrolarea in sistemul 3D secure costa alti 300 de euro.
Detalii, pe Economica