Viitorul redeventelor petroliere in Romania
Potrivit Aranjamentului stand-by din septembrie 2013 de tip preventiv dintre Romania si FMI, s-a demarat deja elaborarea unei strategii pentru un nou regim de taxare si de redevente pentru petrol si gaze, prin crearea unui grup de lucru interministerial, urmand a se elabora, cu asistenta tehnica din partea FMI, un nou regim ce va intra in vigoare din 2015 pana in 2024, daca toate partile implicate vor fi de acord.
În ultima perioada au existat discutii cu privire la posibilitatea majorarii redeventelor petroliere, considerate inferioare celor practicate în alte state europene, cu impact negativ direct asupra bugetului general al statului. Aceste discutii au loc pe fondul expirarii perioadei în care statul român s-a obligat sa mentina nivelul redeventelor virate de OMV Petrom, unul dintre principalii producatori de hidrocarburi din România. Potrivit declaratiilor recente ale reprezentantului OMV Petrom, doamna Mariana Gheorghe, într-un interviu acordat agentiei Agerpres, reprezentantii societatii urmeaza sa discute cu autoritatile pe tema tuturor taxelor impuse sectorului petrolier, inclusiv despre nivelul redeventelor.
Cadrul românesc legal actual al redeventelor petroliere este stabilit de Legea petrolului nr. 238/2004. Titularii acordurilor petroliere carora li s-a acordat dreptul de a efectua operatiuni petroliere de exploatare sau de operare a conductelor ce constituie Sistemul national de transport al petrolului, ori de operare a terminalelor petroliere, aflate în proprietatea publica a statului, sunt platitori de redeventa petroliera.
Detalii, pe Capital