Vin 5 miliarde de euro de la Uniune pentru salvarea locurilor de munca din Romania. Unde ajung banii
Efectele economice ale coronavirus au împins Comisia Europeana sa creeze un fond de solidaritate în valoare de 100 de miliarde EUR, denumit SURE, destinat salvarii locurilor de munca. România a semnat recent un memorandum prin care poate trage 5 miliarde de euro din acest fond de împrumut. Banii trebuie sa îi ajute pe muncitori sa îsi pastreze veniturile si vor sprijini întreprinderile pentru ca acestea sa se mentina pe linia de plutire. E o suma pe care România o poate împrumuta de la UE la costuri preferentiale, pentru usurarea presiunii facute asupra bugetului national de cheltuielile cu mentinerea sanatatii economiei.
Potrivit unui raspuns oficial al Comisiei, instrumentul SURE este un element din strategia Comisiei pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socio-economice grave ale pandemiei.
"Multe intreprinderi care intampina dificultati sunt nevoite sa suspende temporar sau sa reduca substantial activitatile si programul de lucru al angajatilor lor. Prin evitarea concedierilor, schemele nationale (gen plata de la buget a somajului tehnic) pot preveni un soc temporar care sa aiba consecinte negative mai severe si de lunga durata asupra economiei. Acest lucru ajuta la sustinerea veniturilor familiilor si la pastrarea capacitatii productive si a capitalului uman al intreprinderilor si al economiei in ansamblu", scriu oficialii de la Bruxelles.
Programul va oferi asistenta financiara, sub forma de imprumuturi acordate statelor membre in conditii favorabile, de pana la 100 de miliarde de euro in total. Romaniei ii revin din acesti bani 5 miliarde de euro. Aceste imprumuturi vor ajuta statele membre sa abordeze cresterile bruste ale cheltuielilor publice pentru mentinerea ocuparii fortei de munca. Mai exact, aceste imprumuturi vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de crearea sau extinderea schemelor provizorii nationale de salvare a locurilor de munca, in raspuns la actuala pandemie de coronavirus.
Ce sunt schemele provizorii
Schemele de munca proivizorii sunt programe care, in anumite circumstante, permit firmelor care intampina dificultati economice sa reduca temporar orele lucrate de angajatii lor, care beneficiaza de sprijin din bani publici pentru orele in care nu au putut lucra. Scheme similare se aplica pentru inlocuirea veniturilor lucratorilor independenti.
Detalii, pe Economica