Vremuri si mai grele pentru centralele pe carbune din Oltenia. Pretul certificatului de C02 a ajuns la 20 de euro
Pretul certificatelor de dioxid de carbon a sarit de pragul de 20 de euro bucata, de peste trei ori mai mult decât acum un an. Complexul Energetic Oltenia este cea mai afectata companie din România, iar nota de plata pentru acest an depaseste un sfert de miliard de euro. Politicienii spun ca se cauta solutii la nivel european pentru ca o parte din banii platiti sa se întoarca în firma.
Pretul certificatelor de dioxid de carbon, pe piata europeana EEX, singura de pe care CEO poate sa le cumpere a ajuns ieri la 20 de euro. La aceasta valoare, daca CEO isi mentine prognoza de productie pentru acest an, de 15 TWh, complexul ar avea de platit circa 276 de milioane de euro.CEO trebuie sa cumpere 0,92 certificate pentru fiecare MWh produs.
CEO trebuie sa faca dovada achizitiei certificatelor de CO2 aferente productiei acestui an la finalul lui aprilie 2019. In conditiile in care pretul certificatelor tot creste de anul trecut in continuu, potrivit presei locale conducerea CEO a preferat zilele trecute sa cumpere certificate la pretul de 18 euro.
Acum o saptamana, CEO informa ca ar mai avea de cumparat 13,4 milioane de certificate.
Directorul companiei, Sorin Boza, nu a putut fi contactat pentru detalii, dar s-a plans in trecut despre efectul negativ al acestor certificate asupra veniturilor companiei si despre lipsa unui mecanism prin care CEO sa primeasca inapoi o parte din acesti bani, tocmai pentru a emite mai putin in viitor.
"Taxa ne afecteaza foarte mult. Cu acesti 200 milioane euro putea face, de exemplu, investitii in retehnologizare. Suntem singurii producatori din Romania care platesc acel certificat. Desi noi nu poluam, suntem conformi normelor in vigoare", a spus Boza la inceputul lui iulie, cand costul certificatului era de doar 16 euro. El a spus ca producatorul de energie a efectuat investitii de mediu de 1,2 miliarde euro in ultimii zece ani, din surse proprii.
"Dorim sa primim inapoi o parte din banii platiti pentru aceste certificate, ca sa putem face investitii de acesti bani, ca sa putem emite mai putin in anii ce vin. Cheltuile cu certificatele de emisii sunt mai mari decat toate celelalte, decat cele cu salariatii si chiar decat cele cu productia de carbune", a spus atunci Boza
Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a spus acum o saptamana ca va convoca in Parlamentul European o prima sedinta de lucru pe tema certificatelor de emisii.
Detalii, pe Economica