Ziua Cartitei. Euro, din nou la marginea prapastiei
Asemenea meteorologului din filmul antologic "Ziua Cârtitei", euro a ajuns la un pas de dezastru în mai multe rânduri în ultimii cinci ani, de teama unei posibile iesiri a Greciei din eurozona, eveniment cu urmari imposibil de prevazut. De fiecare data, grecii si creditorii lor au reusit sa încropeasca o întelegere pe ultima suta de metri. De data aceasta, ceva este diferit.
Europenii au de-a face, de aceasta data, cu un alt animal, unul strain, exotic, pe care inca nu stiu cum sa-l imblanzeasca. Exasperati dupa cinci ani de criza economica si austeritate, cu o recesiune nemiloasa, prabusirea nivelului de trai si cresterea somajului la cote istorice, grecii i-au adus la putere, in ianuarie, pe populistii de la Syriza, in frunte cu carismaticul Alexis Tsipras. Syriza s-a prezentat drept "stanga radicala", singurul partid care tine cu oamenii, care avea sa redea grecilor demnitatea si sa desfiinteze conditiile draconice de austeritate impuse de hulitii creditori straini.
Pana acum, guvernul Tsipras s-a tinut de cuvant: nu a cedat in fata conditiilor dorite de creditorii straini - guvernele din zona euro, Banca Centrala Europeana si FMI - chiar cu pretul alienarii putinilor aliati din jurul Greciei si iritarii partenerilor europeni, ajunsi la capatul rabdarii.
Sedinta ministrilor de Finante din zona euro s-a incheiat, joi, la Luxemburg, fara progrese in privinta prelungirii finantarii externe pentru Grecia.
Detalii, pe Economica